NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Fotostudio Bagdad

2014-01-31/2014-04-27
Duizenden foto’s heeft Yaseen Al-Obeidy in de afgelopen 45 jaar gemaakt. In zijn fotostudio in Basra en Bagdad vereeuwigde hij de mensen uit zijn eigen buurt: kinderen, mannen, vrouwen, bruidsparen en baby’s. Aanvankelijk in zwart-wit en analoog, later in kleur, digitaal en sinds 2001 bovendien ingrijpend gephotoshopt.

De ca. 100 foto’s die het Tropenmuseum laat zien, vertellen het verhaal van gewone mensen in een uitzonderlijk land. De onrust, oorlogen en aanslagen waaronder zij gebukt gaan komen niet letterlijk in beeld, maar vormen het onzichtbare decor van hun portret.

Niet eerder is een tentoonstelling gewijd aan dit type fotografie uit Irak: een presentatie met gewone mensen in de hoofdrol. Aanleiding is het feit dat het Tropenmuseum recent een deel van het fotoarchief van Yaseen Al-Obeidy (Bagdad, 1951) heeft aangekocht. De collectie beslaat de afgelopen 45 jaar; van 1968 tot 2013, en geeft een uniek inzicht in de recente Iraakse fotostudiocultuur. Het museum kwam de foto’s op het spoor door Al-Obeidy’s zoon Zaid, die enkele jaren geleden korte tijd in Nederland verbleef en de hoofdrol speelde in een theatervoorstelling over de fotostudio van zijn vader.

Deze tentoonstelling is mede ontstaan naar aanleiding van de theatervoorstelling Foto Salon Bagdad (2011) van kunstenares Elīna Cērpa.


duurzame link naar dit object  


   

NMvW