NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Geef ze de vier: methoden voor overleven

1984-05-24/1984-09-09
De tentoonstelling 'Geef ze de vier: methoden voor overleven' vroeg aandacht voor het terugdringen van de kindersterfte in ontwikkelingslanden. UNICEF lanceerde hiervoor een nieuwe strategie.
Ten eerste het gebruik van groeikaarten om het gewicht van kinderen te monitoren en daarmee ondervoeding te voorkomen. Ten tweede het toedienen van anti-uitdrogingszouten aan kinderen met diarree, ten derde het geven van borstvoeding in plaats van flesvoeding en tot slot het inenten van alle kinderen tegen de zes belangrijkste ziekten.
De tentoonstelling bestond uit een aantal panelen waarop deze zogenaamde GOBI-strategie werd toegelicht. Vervolgens werd er dieper ingegaan op de gezondheidszorg in Indonesië met voorbeelden van West- en Oost Java en Madoera. Men gebruikte hiervoor foto's, voorlichtingsmateriaal en affiches. De actuele foto's werden door de Indonesische fotograaf Yazir Marzuki gemaakt over een periode van twee weken waarin hij met conservator Zuidoost-Azië, mevrouw W.H.Kal, door bovengenoemde gebieden in Indonesië reisde.
Aanvullend werden een aantal objecten uit de eigen collectie getoond, de helft daarvan was afkomstig uit Afrika.
De opening van de tentoonstelling werd verricht door de heer U. König, directeur UNICEF Europa. Diezelfde dag vond ook een seminar in het KIT plaats met dezelfde titel welke geopend werd door de minister van Ontwikkelingssamenwerking, mevrouw E.M. Schoo.
Na het Tropenmuseum was de tentoonstelling ook nog te zien in het Volkenkundig Museum Gerardus van der Leeuw te Groningen. De tentoonstelling was vorm gegeven door Geert Schriever.


duurzame link naar dit object  


   

NMvW