NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

De klepper klept niet meer, lepra door de eeuwen heen

1983-12-22/1984-03-25
De tentoonstelling 'De klepper klept niet meer; lepra door de eeuwen heen' werd van 22 december 1983 tot 25 maart 1984 gehouden en kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding. De bezoeker werd een veelzijdig beeld van lepra (of melaatsheid) getoond, een gewone infectieziekte die veroorzaakt wordt door de staafvormige bacterie Mycobacterium leprae. Aan de orde kwamen het karakter en de voorwaarden van de ziekte, zijn geschiedenis en verspreiding, geschiedenis van lepra in Nederland, lepra in de bijbel, de voorstellingen van de ziekte in de beeldende kunst, katholieke beschermheiligen en de inmiddels legendarisch geworden ziekenverplegers als (de volgelingen van) Don Bosco, Petrus Donders en pater Damiaan, moderne voorlichtingscampagnes bij leprabestrijding, geneesmiddelen, en het voortgaand wetenschappelijk onderzoek. Speciale aandacht werd ook besteed aan Chaulmoogra-olie, een in de vergetelheid geraakt oeroud geneesmiddel dat vele eeuwen geleden al werd gebruikt in Azië en Afrika.
Voor de tentoonstelling werd gebruik gemaakt van de collecties van diverse Nederlandse instellingen, het bevatte geen enkel object uit de eigen Tropenmuseum collectie.
Bij de tentoonstelling verscheen een gelijknamige, rijk geïllustreerde brochure, geschreven door een aantal auteurs uit verschillende disciplines en uitgegeven door de Nederlandse Stichting voor Leprabestrijding.

De expositie, waarvan de titel verwijst naar de klepper waarmee leprapatiënten hun komst aankondigden om aalmoezen op te halen, kon op de museumvloer worden gezet dank zij financiële bijdagen van het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en enkele farmaceutische bedrijven. De officiële opening werd verricht door Prinses Juliana. Er was een grote belangstelling zowel van de kant van het publiek als van de media voor deze tentoonstelling. Na Amsterdam reisde de tentoonstelling onder meer naar het Gerardus van der Leeuw in Groningen.


duurzame link naar dit object  


   

NMvW