NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Studio Straak

Fotostudio
Fotostudio Straak is gevestigd in Basra, Irak. In de fotostudio worden voornamelijk portretfoto’s en familieportretten gemaakt, bijvoorbeeld ter gelegenheid van een bruiloft, verjaardag of diploma.

Het is onbekend wanneer de studio is opgericht. De eigenaar van de studio vóór augustus 1975 is Shimal, een man die dan in al in de zeventig is. Yaseen Al-Obeidy was eigenaar van de studio tussen 1975 en 1991. Al-Obeidy werkt vanaf 1974 in de olieindustrie en helpt Shimal na zijn werk in de studio. Shimal vertrekt in augustus 1975 naar de V.S. en Yaseen kan zijn studio overnemen. Als nieuwe eigenaar van de studio in Basra verandert Yaseen de aankleding en de vitrine en brengt nieuw leven in de zaak. Hij werkt met een camera van het merk Rolflex.

In 1978 reist Yaseen naar Duitsland en Milaan en brengt een apparaat mee terug waarmee hij kleurenfoto’s kan maken. Hij bezit dan de eerste studio in Basra die ook kleurenfoto’s kan afdrukken. De basismaterialen en het papier voor zijn foto’s haalt hij uit Koeweit.

De oorlog tussen Irak en Iran (1980-88) zorgt ervoor dat het moeilijk is om de studio draaiende te houden. Yaseen gaat in 1981 terug in militaire dienst en naar het front in Basra, waar hij zijn tijd verdeeld tussen het leger en de studio. Hij is gedwongen een deel van zijn apparatuur te verkopen. Het archief wordt vernield en de inhoud van de zaak raakt grotendeels beschadigd. Vanwege de heftige gevechten in Basra is het gezin van Yaseen gedwongen te vluchten naar Bagdad en de zaak te sluiten.

Yaseen vlucht in 1991 tijdens de Golfoorlog voor het geweld in het zuiden met zijn gezin naar Bagdad en zou niet meer terugkeren naar Basra. Zijn zaak verkoopt hij aan twee broers die hij als werknemers in dienst had. Studio Straak is anno 2013 nog steeds in bedrijf.duurzame link naar dit object  


   

NMvW