NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Drs. M.J. (Mirjam) Shatanawi

Conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika
Mirjam Shatanawi (1973) studeerde Arabisch aan de Universiteit van Amsterdam en Geschiedenis van Afrika en Azië in Londen (SOAS). Sinds 2001 is zij als conservator aan het Tropenmuseum verbonden. Haar onderzoek richt zich op de representatie van de islam en het Midden-Oosten in westerse musea. Verder is zij geïnteresseerd in beeldcultuur als thema in de hedendaagse kunst en in de populaire kunst en cultuur, zoals Egyptische filmaffiches en Iraanse koffiehuiskunst. Door reizen en onderzoek leerde ze het Midden-Oosten en Noord-Afrika goed kennen. Tijdens haar studies woonde zij twee jaar in Cairo, Egypte. Daarna deed zij als antropoloog onderzoek naar de positie van moslimvrouwen in Senegal en Soedan. Ze is auteur van Islam in beeld. Kunst en cultuur van moslims wereldwijd (Amsterdam: SUN, 2009). Naast haar werk voor het Tropenmuseum vervult ze diverse bestuurs- en adviesfuncties, ondermeer bij de Raad voor Cultuur en het Fonds BKVB.

Expertise
Geschiedenis en hedendaagse kunst en cultuur van het Midden-Oosten en Noord-Afrika, moderne islam, beeldvorming over de islam, museumantropologie, islamitische kunstgeschiedenis.

Visie

Wie zich beroepsmatig met het Midden-Oosten of de islam bezig houdt, is continue bezig met het reageren op stereotypen in de Nederlandse beeldvorming. Dat lijkt heel belangrijk, maar uiteindelijk is het contraproductief. Om op een constructieve manier aan het debat over de multiculturele samenleving te kunnen bijdragen moet je verder en vooral ook dieper gaan - door beeld en beeldvorming naast elkaar te zetten of door kritische standpunten te bieden. Nu de grenzen tussen kunst, etnografie en populaire cultuur vervagen komt ook het onderscheid tussen wat ‘westers’ is en wat niet steeds meer onder druk te staan. Juist een cultuurhistorisch museum als het Tropenmuseum dat de grenzen tussen ‘wij’ en ‘zij’ altijd nauwkeurig heeft bewaakt, kan diezelfde grenzen ook weer verleggen en op die manier de discussie op scherp stellen.

Tentoonstellingen
Palestina 1948 (2008)
Inside Iran (2006)
Urban Islam ( 2003)
West-Azie & Noord-Afrika (Vaste tentoonstelling)

Publicaties
Links naar publicaties van Mirjam Shatanawiduurzame link naar dit object  


   

NMvW