NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Kleppers van ijzer die gebruikt worden als muziekinstrumentZie voor dit object ook de publicatie Islam at the Tropenmuseum, 2013.
Deze ijzeren kleppers zijn zgn. concussie-idiofonen: soortgelijke voorwerpen worden tegen elkaar geslagen. De speler houdt in elke hand een set kleppers. Het instrument hoort bij de Gnawa-muziek. Gnawa is de muziek van een zwarte bevolkingsgroep in Marokko. Het zijn merendeels afstammelingen van de slaven die door diverse Marokkaanse vorsten uit de landen bezuiden de Sahara naar Marokko gebracht zijn. Ook wordt wel aangenomen dat de zwarte bevolkingsgroepen, met name in het Zuiden, deels tot de oorspronkelijke bewoners van Marokko behoren en niet allen uit Afrika als slaven meegebracht zijn (info Mohammed Saadouni, 2004). Behalve als muziekstijl wordt de Gnawa-muziek gekenmerkt door zijn rituelen, zoals de 'derdeba' (trance) die op een bepaalde nacht ('leila') plaatsvindt waarbij geesten en heiligen ('Mloek') worden aangeroepen tijdens het spelen van de muziek. De Gnawa-muziek is sterk verbonden met het islamitisch geloof. Zo vereren de leden van het gnawa-broederschap een gemeenschappelijke heilige, Sidna Bilal. DIt was een zwarte metgezel van de profeet Mohammed en de eerste gebedsoproeper (muezzin) in de islamitische geschiedenis. Daarnaast worden tal van maraboets en geestelijken (Mloek) vereerd, deze kunnen met het islamitisch geloof of met de Afrikaanse cultuur (zoals de Bambara-cultuur uit Mali) verbonden zijn. De Gnawa-muziek kent zowel Arabische als Berbertalige varianten. De Arabische variant wordt voornamelijk in steden als Essaouira, Fes, Meknes en Marrakech gespeeld. Er wordt gebruik gemaakt van de volgende instrumenten: gunbri (snaarinstrument), kleppers en trommels. De kleding van de groep in de stad is veelkleurig (groen, zwart, rood, wit). De Berbertalige variant vindt men in sommige plattelandsregio's als de Sous en de Draa-vallei. In de Berbergnawamuziek gebruikt men twee instrumenten; de cylindervormige trommel (ganga in het Berbers) en kleppers, maar geen gunbri (snaarinstrument). De kleding bestaat uit een wit gewaad (aqshab). De gnawa komen bijeen tijdens moussems (heiligenfeesten) waarbij muziek, dans en rituelen opgevoerd worden . (Jereb, 1996, p.147)

Herkomst
Gnaoui , Marokko , Maghreb
Datering
voor 1955
Afmetingen
circa 33cm (13in.)
Inventarisnummer
TM-2439-31

De kleppers bestaan uit twee ronde naar buiten toe gebolde, door een recht stuk met elkaar verbonden, ijzeren klankstukken. De kleppers zijn onderling verbonden door een leren touwtje en aan de buitenkant eenvoudig versierd met een geciseleerde schulprand.
  • Mirjam Shatanawi, Islam at the Tropenmuseum, Arnhem: LM Publishers, 2014, pp. 108-109 Mirjam Shatanawi, Islam in beeld. Kunst en cultuur van moslims wereldwijd, Amsterdam: SUN, 2009, p. 128-9

    Available in <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_the_Tropenmuseum" target="_blank">Wikimedia Commons</a>.duurzame link naar dit object  


   

NMvW