NMvWZoekresultaat

1 treffers gevonden | ga naar nr.  

Zilveren oorsieraad voor vrouwen


Oorsieraad, padung padung, voor vrouwen. Deze oorhangers kunnen een gewicht hebben van een kilo. Vroeger werden de ringen direct door de bovenkant van het oor van de draagster gesmeed met als gevolg dat de ringen niet meer verwijderd konden worden. Ze werden pas na de dood met een vijl verwijderd (Sibeth, 2012:20/21)
Rijkere Karo konden het zich veroorloven een schuifhaak aan te laten brengen, zodat ze het sieraad konden verwijderen. Op historische foto's in de collectie zie je dat het zware sieraad ter ondersteuning ook nog aan de hoofddoek werd bevestigd. Ze konden ook dienst doen als versiering voor de hoofddoek zelf. Deze sieraden werden enkel of in paren gedragen. Als ze in paren werden gedragen gebeurde dat asymmetrisch: het ene als oorsieraad naar achteren, de andere als sieraad voor de hoofddoek naar voren.
Batak droegen weinig sieraden in het dagelijks leven. Tot het eind van de 19de eeuw versierden ze hun hoofd alleen met bijzondere haarstijlen en zwarte, gevijlde tanden. Tegenwoordig worden ze alleen nog bij huwelijken of ceremoniële gelegenheden gedragen. Ze worden dan uit de speciale kist gehaald, of geleend/gehuurd van anderen of een goudsmid (Sibeth, 2012:25).

Datering
voor 1920
Afmetingen
17,5 × 19 × 5cm (6 7/8 × 7 1/2 × 1 15/16in.)
Inventarisnummer
TM-114-27

Gesmeed uit zilveren munten, door een dikke zilverdraad te trekken.duurzame link naar dit object  


   

NMvW